Dysze do gazu propan-butan i gazu ziemnego różnią się średnicą otworu i co z tego wynika: przepustowością. Różnice w budowie dysz wynikają z różnic w składzie i właściwościach fizycznych gazu propan-butan i gazu ziemnego.
Gaz ziemny:
Głównym składnikiem gazu ziemnego (gazu z sieci) jest metan. Jest gazem lżejszym od powietrza. Ma niższą wartość opałową niż gaz propan-butan. W większości polskich sieci płynie gaz o bardzo niskim ciśnieniu. Dysze mają większą średnicę otworu niż dysze do gazu propan-butan ponieważ zostały zaprojektowane do niższego ciśnienia gazu (20 mbar). Mniejsze ciśnienie gazu - większy przepływ.
Dysze do kuchni i płyt gazowych na gaz ziemny
Gaz propan-butan:
Jest mieszaniną propanu i butanu. Jest cięższy od powietrza. Ma wyższą wartość opałową niż gaz ziemny. Dysze mają mniejsze średnice ponieważ zostały zaprojektowane do wyższego ciśnienia gazu (np.: 37 mbar). Wyższe ciśnienie gazu - mniejszy przepływ.
Dysze do kuchni i płyt gazowych do gazu propan-butan
Podsumowanie:
Używanie dysz przeznaczonych do innego rodzaju gazu może być niebezpieczne:
- Niewłaściwe spalanie;
- Może prowadzić do wydzielania tlenku węgla i innych szkodliwych substancji;
- Może powodować gaśnięcie palnika lub cofanie się płomienia;
i nieefektywne:
- Niestabilny płomień;
- Zbyt wysokie zużycie gazu: Może prowadzić do zwiększenia kosztów eksploatacji;
- Kopcenie garnków;
Przed wymianą dysz należy zawsze sprawdzić instrukcję obsługi urządzenia. Znajdziesz tam informacje na temat rodzaju dysz, które są odpowiednie do Twojego urządzenia i rodzaju gazu. Możesz również skontaktować się z serwisem lub producentem urządzenia, aby uzyskać pomoc w doborze odpowiednich dysz.